Vinter / vår

Längdåkning

Alpint

Skoter

Vinter på snö

Messlingen är ett mycket snösäkert område och det finns många aktiviteter med snö som grund. Den första snön lägger sig redan i oktober och sedan för vi ytterligare 5 meter innan sommaren tar vid i maj. 

Längdåkning

Oavsett om du är tävlingsåkare eller motionär så har Messlingen något för dig. Preparerade längdåkningsspår finns i varierande svårighetsgrad runt byn och våra spårpreparerare ser till att spåren är i bästa möjliga skick.

Spårkort

För att kunna erbjuda längdspår med så bra kvalité som möjligt finansieras spårprepareringen bland annat med spårkort.

Dag 80kr

Vecka 150 kr /knapp 395kr/4knappar

Säsong 400 kr knapp 995kr/4 knappar

Spårknapp löses vid receptionen i Messlingen Fjällby eller i skiduthyrningen på Kappruet

Crosscountryskiing Messlingen Fjällby/Kappruet

Inför vintern har Messlingen Fjällby och Kappruet inlett ett samarbete kring anläggningarnas längdspår. Sammanlagt kommer 18 km längdspår att prepareras med pistmaskin, dubbla spår med skatemöjlighet.

Nytt spår
Messlingen Fjällby har till vintern skapat ett nytt 5 km långt spår centralt i Messlingen. Det lite mer tekniska spåret är placerat i skog vilket gör spåret mer vindskyddat.  Det nya spåret startar vid Messlingen Fjällbys bastu där även det Orangea spåret utgår från. Ett mer lättåkt spår på 8 km som även det prepareras med den 4 meter breda pistmaskinen.

Kappruets spår på 5 km startar vid familjeområdet bär av västerut med några vackra fjällvyer innan det fortsätter in i ett mysigt skogsparti. Spåret som prepareras med en 5,5 meter bred pistmaskin kan kortas av till 3 km om man vill ha en lite kortare tur.

Spårknappar
Vid köp av spårkort får man en spårknapp som skall bäras synligt på kläderna.

Inte personliga spårknappar
Spårknapparna är inte personliga utan knapparna kan under den aktiva tiden fritt användas av olika personer. Givetvis kan bara en person åka med knappen åt gången.

Stugknappar för hela säsongen
För stugägare med olika sällskap i stugan har vi skapat ”stugknapparna”. Stugknapparna innebär 4 säsongsknappar som gäller hela vintersäsongen. Knapparna är ej personliga och kan därmed överlämnas till en annan person. Bekvämt till exempel när familjen är på besök vid olika tidpunkter eller som ett mervärde om man hyr ut sin stuga.

Alpint

Messlingen tillhör Destination Funäsfjällen och har flera fina skidanläggningar nära till hands. Den närmsta är lilla familjära Kappruet perfekt för barnfamiljen och för den som njuter av lugn skidåkning.

www.kappruet.se

Kappruet bildar tillsammans med Funäsdalsberget, Tänndalen, Tännäskröket och Ramundberget det gemensamma skipasset: ’Fjällpasset’, Skandinaviens största skipats med 139 nedfarter på samma skipass.

Topptur

Visst är det härligt att stå på toppen och blicka ut över milsvid utsik, ännu mer tillfredställande känsla när man tagit sig upp till toppen med egna krafter.

Vill man ha den verkligt exklusiva och unika utförsåkningen i så tar man på ett par stighudar under skidorna, väljer ut dagens topp att besegra och så ger man sig av. Med all natursnö och fjäll som Messlingen är bortskämt med finns det oändliga möjligheter för toppturer och visst är det härligt när man vänder sig om när det är dags att åka och får ett långt åk utför i pudersnön.

Turåkning

Messlingen är en utmärkt startpunkt för att ta sig ut på fjället som sträcker ut sig på alla håll. Här finns fjället alldeles runt husknuten och man behöver inte ta sig så långt för att få orörd natur.

Att färdas fram nästan ljudlöst över snön helt omgiven av snötäckta fjäll är nog det bästa sättet att komma i direktkontakt med naturen. Ta med lunch i ryggsäcken och välj någon av de rösade leder som finns runt Messlingen.

En skön dagstur är att åka i sjökant till Kappruet, ta lift upp till toppen, runda Kappruskaften och sedan glida tillbaks mot byn över sjön.

Skoter

Runt omkring Messlingen finns många skoterleder att upptäcka.

Messlingen är sammankopplad med övriga Härjedalens ledsystem med väl preparerade och utmärkta skoterleder så att man lätt kan hitta och köra.

Här kan du läsa mer om skoteråkning på Destination Funäsfjällens hemsida: www.funasfjallen.se

Saknar du skoter kan du enkelt hyra i Messlingen Fjällbys reception. Läs mer >>

Isfiske

Många tycker att vinterfisket är det allra bästa och när vårvinterns sol börjar titta fram över topparna så lockar dom istäckta sjöarnas vatten med huggvilliga öringar, men för de riktigt intresserade så börjar säsongen mycket tidigare än så.

Isarna läggar sig runt Messlingen redan i oktober och då hugger fjällrödingen och öringen som bäst, men man kan också får harr, abborre och gädda på kroken. För visst är det en viss känsla med att sitta på ett renskinn och stirra ner i vattnet efter sitt kikmete för att se ett fiskstim cirkla runt betet.

Fiskekort finns att köpa på Kappruet, Messlingen Fjällbys reception eller vid anslagstavlan vid Messlingens västra infart.